The Big Sheep Tour
6 juli 2017
Nieuwe website AVR Tuinzorg online
12 juli 2017

Taal | #vanjepassiejeberoepmaken!

We staan altijd vooraan, mijn sista’ en ik. En altijd links voor het podium, want daar staat hij ook altijd. Fan van de band, de muziek, en natuurlijk van de zanger. Het charisma en de triggerfinger van Ruben, en vette muziek en teksten die mijn ziel beroeren.

Eind december ben ik altijd even een paar avonden niet bereikbaar. Top2000. Held Leo Blokhuis aan het woord. DE plaat en zijn verhaal. De voor-, voor- en voorgeschiedenis van een liedje en daar weer de voorgeschiedenis van. Onnavolgbaar verteld. Zijn woorden en humor. Ik geniet van zijn verhaal.

Een heisessie een tijdje geleden. Tot mijn verrassing gaf taalvirtuoos, en held Wim Daniëls een lezing. Briljant verhaal. Hoe een 14e-eeuwse boerenjongen uit Aarle-Rixtel een beroemdheid werd in Rome. En zo ging hij maar door. Prachtige verhalen. Humor! Ik gebruik vaak Wim’s uitleg over hoe slecht het Koningslied voor Willem destijds was. Om studenten duidelijk te maken hoe je taal verkeerd kunt uitleggen (zoek maar op op youtube, aanrader). Humor, en het klopt taalkundig natuurlijk volledig. Ik hang aan zijn lippen.

Wat verbindt deze helden? Taal. Passie voor taal. Ik kreeg het zelf met de paplepel ingegoten. Letterlijk. Van mijn vader. Neerlandicus, toneelregisseur, man van discussie en plagen, boekenverslinder en dichtbundelliefhebber. Op zijn wolkje geniet hij er vast van dat ik er mijn bedrijf mee heb gemaakt (deels was hij er gelukkig ook nog ‘live’ bij).

Taal zit in ons dagelijks leven. Met taal kun je spelen, discussiëren, verbinden & scheiden, overtuigen, beroeren, anderen laten genieten en lachen, plagen, dingen kapot maken, gevoelens uiten, grappen maken, liefde betuigen, verduidelijken, toelichten en informeren en nog veel meer, en ván taal kun je genieten.

Ik wel in ieder geval. Taal is mijn ding. Mijn passie. En niks mooier dan van je passie je beroep maken!